Butiken

Ansjovis

Skin-Pers ansjovis (gammeldags recept)  (snabb version på två veckor, läs i slutet)

12 kg Skarpsill
80 gram Svartpeppar
15 gram Kanel malen
4 gram Ingefära malen
8 gram Nejlikor malda
16 gram Lagerblad
4 gram Spansk Humle
8 gram Muskotblomma
20 gram Sandel röd
20 gram Salpeter
1200 gram grovt salt
1200 gram socker

Lake till påfyllning:
4 kaffekoppar socker
4 kaffekoppar salt
16 kaffekoppar vatten

Blanda samman kryddorna.
Skölj fisken och varva den hel med kryddblandningen.
Fyll på vartefter med laken.
Låt stå med tättslutet lock i 3 månader; smaka av. Om behövs, låt stå i upp till 3 månader till - men glöm inte att prova ungefär vaje vecka.
Sillen ska stå svalt och se till att sillen är under laken annars kan den lätt börja mögla.
Om man vill äta den någon vecka eller två efter inläggningen tar man endast 800 gram salt i kryddblandningen!